16 de abril de 2009

800 aríiculs en valencia [Uiquipèdia]


Hui es un gran dia pel valencianisme i la llengua valenciana, a falta de un par de mesos per a el aniversari de la Uiquipèdia (la wikipedia en valencià) esta formidable web ya a conseguit ajuntar 800 artículs en llengua valenciana i de creació pròpia, tot un èxit que des de les Joventuts de Coalició Valenciana volem reconeixer i aplaudir, animant a estos grans valencianistes a que continuen en la lluita per la nostra cultura, grandisimes persones i grandisims treballaors que estan fent una grandisima faena.

Uiquipèdia

De Uiquipèdia

Direccions ràpides: navegació, Busca
Logo de la Uiquipèdia
Logo de la Uiquipèdia

Uiquipèdia és una Enciclopèdia Lliure en Valencià escrita colaborativament des d'Internet per voluntaris, usant un programa lliure wiki nomenat MediaWiki. Visiteu la seua pàgina web per a obtindre mes informació (en anglés).


Uiquipèdia te el seu orige en la paraula "Wikipedia" en anglés, que a la volta prové del hawayà wikiwiki, que vol dir ràpit, i pèdia, que prové del grec clàssic παίδεια (paideia), educació.


Uiquipèdia fon creada el 2 de Decembre de 2007 i es l'única enciclopèdia en Valencià que existix en Internet.

La major part dels continguts poden ser millorats per qualsevol persona que accedixca a l'Enciclopèdia.


Tots els artículs d'esta enciclopèdia són artículs copyleft, d'esta manera pots copiar-los en les mateixes condicions, indicades en la pàgina de la llicència GNU FLD. Esta llicència és totalment compatible en els artículs d'atres uiquipèdies internacionals, per lo tant, pots traduir els artículs d'estes wikis per a ampliar la Uiquipèdia en valencià.


En la vostra ajuda i colaboració cada volta Uiquipédia en Valencià tindra molts mes artículs i informació. Cada dia, molts colaboradors fan decenes d'edicions i creen artículs nous en Uiquipèdia.


Orige i evolució

El primer usuari registrat en la Uiquipedia fon provablement SSurfer. Els primers usuaris actius que editaren els primers artículs son SSurfer i Mixalberto.


En Juliol del 2008 es va realisar el primer Encontre entre uiquipedistes de la Uiquipèdia en valencià.

Responsabilitat

El proyecte Uiquipèdia no és en absolut un proyecte d'ideologia partidista, sino un proyecte totalment imparcial i escrit íntegrament en Valencià.

Si trobes alguna mostra d'ideologia partidista en alguna de les pàgines especials, per favor denúncia-ho als administradors i ho retiraran lo més ràpit que els siga possible.


Manual d'estil

Uiquipèdia en valencià permet l'us de qualsevol de les normatives de la Llengua Valenciana que seguixen els criteris de la RACV, ya siga segons la reforma normativa feta per la RACV el 1 de Juliol de 2003 o en les Normes d'el Puig anteriors a dita reforma. El criteri que se sol utilisar és el de mantindre en tot un artícul el mateix criteri ortogràfic.


A banda, en els artículs referents a llocs, cultura, elements característics, etc. d'una comarca o població concreta, es pot utilisar el dialecte local del valencià, sempre que es respecte la normativa ortogràfica abans referida.


Uiquipèdia.org